Ecigg för nybörjare

​Många försöker sluta röka av olika anledningar, men det kan vara svårt. Att röka cigaretter är oftast en inarbetad vana som sitter både i kroppen och i fingrarna och det behövs något speciellt för att ersätta känslan av att röka. 

Rökning av konventionella cigaretter är skadligt för hälsan på flera sätt. På kort sikt får rökare sämre kondition och andningsförmåga, gula tänder, uppfattar smak och lukt sämre och har lättare att få långdragna luftvägsinfektioner. På längre sikt finns risk för lungcancer och lungsjukdomen KOL. Dessutom riskerar man att utsätta omgivningen för skador genom passiv rökning. 

Bäst alternativ till vanliga cigaretter

Det finns alltså många anledningar till att sluta röka. Ett både enkelt och lättillgängligt alternativ till cigaretter är elektroniska cigaretter, "e-cigg". Dessa cigaretter består av ett batteri, ett munstycke och en s.k. atomizer som åstadkommer en ånga som ger samma känsla som att röka en cigarett. Den stora skillnaden är att ångan från en elektrisk cigarett är helt ofarlig.

Att välja e-cigarett

När man vill prova på ett mer hälsosamt sätt att röka och ställer frågan vilken e cigg är bäst är det bra att fundera igenom vad man vill ha. E-cigaretter finns i olika prisklasser för att passa alla. En ecigg nybörjare kanske kan testas först innan man ger sig på de dyrare varianterna. Mycket av upplevelsen av rökningen när man är ecigg nybörjare beror på vilken smak man valt på den s.k. ejuicen, d.v.s. den vätska man häller i atomizern och som blir själva ångan som ersätter cigarettrök. 

Det finns många olika smaker på ejuice, alltifrån fruktiga smaker som äpple till smaker som mer efterliknar röken hos en riktig cigarett. Ofta börjar man kanske med något som liknar cigarettrök för att därefter gå över till andra smaker och så småningom kanske sluta helt med cigaretter.

E-ciggrökning kan man dock fortsätta med om man vill. Det är inte skadligt för hälsan och det är dessutom enormt mycket billigare än vanliga cigaretter. Värt att prova på!​